Minifakta

Varm hund i varm bil

2012-05-21

Värmen stiger fortare än det går att förutse i en stängd bil. Och en hund blir fortare överhettad än vad vi kan ana.
www.hittadjur.se får man lov att skriva ut/sprida/dela info-lappar om faran med hund i varm bil. Logga in på deras sida och ta del av deras service.
Sprid infon på bästa sätt:
via facebook, på anslagstavlor, på din bil etc!
 Du kan rädda hundar
från att gå en traumatisk död till mötes...
Bilderna nedan är infällda från just www.hittadjur.se

www.hittadjur.se

www.hittadjur.se

www.hittadjur.se

FARLIGT att FÖRTÄRA

2010-12-15

Det är förvånandsvärt mycket som skiljer människor och hundar åt när det gäller vad vi tål att stoppa i oss.
En del av det som räknas upp nedan är förstås farligt även för oss tvåbenta.

Julen kan vara en extra farlig tid för din hund.
Om du har en valp i huset bör du förstås vara extra försiktig. Deras nyfikenhet kan i vissa situationer vålla dem skada.

Betänk att även små mängder av nedanstående kan vara mycket farligt för hunden att få i sig.

Här följer en lista på faror som du ska skydda din hund för:

- Lök i alla former och oavsett tillagningssätt
- Deg
- Choklad (ju mörkare desto farligare)
- Lakrits
- Ben från tillagat kött kan skära sönder hundens tarmar
- Bittermandel
- Nötskal
- Druvor och russin

- Amaryllis
- Julstjärna
- Mistel
- Idegran
- Törne
- Taklök

- Glykol: är söt i smaken. Låt inte hunden slicka där bilar stått parkerade.
- Bariumsalt, finns i raketer och smällare

- Julsnöre kan fastna i tarmen


VARNING FÖR HUGGORM

 2008-04-12

Nu är huggormen vaken och du bör utrusta dig mentalt och fysiskt så att du är förberedd om olyckan är framme.

   För precis ett år sedan blev Bobby ormbiten. En varm aprilförmiddag. Promenad i koppel och vi närmade oss bilen. Bobby släntrade efter mig med nosen i dikeskanten. I ögonvrån förnamm jag hur han ryckte åt sig nosen helt kort men jag ägnade inte detta någon uppmärksamhet. När vi strax efter satte oss för att fika så blev Bobby slö och la sig stelt ner i stället för att aktivt tigga bullar. Jag fattade genast oråd och hittade mycket riktigt märken efter huggormsbett på insidan av överläppen. Bobby var nu mycket slö och vi fick lyfta in honom i bilen. Observera att det bara hunnit gå fåtal minuter sedan han ryckte till i kopplet. 
   Tack och lov var vi väl förberedda. Betapred (kortisontabletter) fanns i bilen. Med mobilens hjälp förberedde vi jourhavande distriktsveterinär om vår ankomst och en halvtimme senare fick Bobby kortisonspruta av veterinären. Kommande vecka fick han kortison i tablettform och repade sig bra inom ett par dagar.
   Som framgår av bilden svullnade han dock upp rejält i ansiktet.

   Huggormen är Skandinaviens enda giftiga orm. Den blir i allmänhet 30-80 cm lång. Vanligtvis är den ljus i färgen med ett mörkt sicksack-band längs ryggen men det finns också helsvarta individer. De svarta huggormarna kan förväxlas med snoken som också är svart. Oftast, men inte alltid har snoken en gul fläck på var sida om huvudet.
   Huggomen, liksom snok och hasselsnok är fridlysta. De får flyttas från tomt men bara dödas om det är omöjligt att avlägsna dom på annat sätt.
   Huggormen kan simma och klättra i träd men föredrar att hålla sig på marken. Honan föder ungar i slutet av sommaren och dessa är då ca 20 cm långa.
   En tredjedel till hälften av alla bett är "torra bett", alltså bett utan gift. Ormen skiljer nämligen på försvarsbett och bett för att skaffa mat. Giftet verkar i första hand på blodet och blodkärlen men även på nervsystemet. Antingen dör bytesdjuret av inre blödningar eller p.g.a. att hjärtverksamheten eller andningen slutar fungera. För vuxna människor är huggormsbett sällan dödande, så vida man inte är överkänslig.

   Alla hundar kan bli dåliga av ormbett. Ett bett kan ge lever- och njurskador och ofta blodbrist.
Trots behandling överlever inte alla hundar. 
   Vanligast är att hunden blir biten i nos, läppar eller tassar. Det märks sällan när hunden blir biten men efter en stund blir hunden trött och vill lägga sig. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen.
   Hur illa hunden blir drabbad beror mycket på var den blir biten och hur mycket gift som hinner spridas i kroppen. När hunden rör sig, pumpas blod och lymfa runt i systemen och på så sätt sprids giftet. Om hunden blir biten i tassen och samtidigt är i rörelse sprids giftet således mycket fortare än om hunden blir biten i munregionen eller hålls i stillhet och med kylomslag.  Många tror att det är farligast med bett i munnen  då svullnaden borde kunna hindra andningen men bett i tass leder oftare till döden. 
   Om man vistas i ormrika marker bör man ha kortisontabletter med sig. Veterinären skriver ut dessa tabletter.

Gör så här om du misstänker att din hund blivit ormbiten:
1. Försök lokalisera bettet
2. Ge kortison
3. Lägg kylande omslag, om möjlighet finns
4. Håll hunden stilla
5. Uppsök ALLTID veterinär

TIPS: Ha kortisontabletter i en mobilväska som lätt kan hängas runt halsen eller knäppas i linningen så att tabletterna verkligen kommer med på skogspromenaden.

Dock efterlyses tips på hur man ska göra om man är kilometervis in i skogen med en jycke på 35 kg  och en ormusslig hugger i tass. Omöjligt att bära? Hur kan jag annars hålla hunden i "stillhet" samtidigt som vi har brådis för att komma till veterinär?


Bobby, april 2006.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.06 | 08:07

Hej Jessica! Ni har också en äldre gentleman hemma, med andra ord. De har lyckats uppnå en respektfull ålder! Vi har ju även haft deras far i familjen. <3

...
22.06 | 13:21

Hej, jag ramlade över er blogg av en slump. Vi har en hane från samma kull, en helbror som heter Blackie (Centennials Black & White). En underbart trevlig vovve

...
05.06 | 22:18

Tack för ros och tips!

...
05.06 | 15:02

VIlka fina vovvar och trevlig hemsida, lägg gärna till den på http://www.hahund.se/hundlaumlnkar.html så fler kan hitta den

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS