Hönsen

I juni 2012 flyttade första gänget med unghöns in i det nyrenoverade gamla hönshuset, här på gården. Vi startade med 6 brahmor från Thurgården på Öland.


Gänget är socialt och har snabbt blivit ett givet inslag i lantlivet här. De trivs gott och ser till att bli fler och fler för varje år.

Gruppen har utökats med individer utifrån och vi har även valt att skaffa några värphybrider för att trygga äggtillgången under höst och vinter.

Vi har skaffat en äggkläckningsmaskin och hjälper gärna till att förse er andra med brahmor om så önskas.

 

Brahma är en hönsras med omtvistat ursprung. Det har bland annat hävdats att rasen kommit från Indien, men även att rasen skulle härstamma från Kina. På 1840-talet ställdes de första exemplaren ut i USA.

En Brahma har ett majestätiskt utseende. De är stora och kraftiga fåglar med en rovfågelsblick som de är helt ensamma om i hönsvärlden. När tupparna gal låter det som om det kommer ett brummande ljud långt ner i halsen, för att sedan övergå i ett dovt galande. Tuppen kan bli upp till hela 75 cm hög och brukar väga mellan 3,5-5 kg. Detta gör Brahman till en av våra absolut största hönsraser.

Trots sin imponerande storlek är det väldigt sällan som dessa fåglar blir aggressiva. De är lugna och sociala höns, som väldigt lätt blir tama och följer med när man går omkring i trädgården.

Det kan ta upp till två år innan Brahmahöns är fullt utvecklade. Trots sin stora storlek, så är äggen de lägger inte större än vad de flesta andra medelstora hönsraser lägger. De lägger inte heller några mängder med ägg, ca 150 ägg om året. Äggen är ljusbruna och väger ca 60 gram. Hönorna ruvar mer än gärna men på grund av sin storlek och tyngd är det lätt hänt att de krossar sina ägg. De är annars förtjusande mammor och tar hand om sina kycklingar väl.

Tidigare hölls Brahman främst som köttras. Idag har den inte längre någon betydelse som produktionsras för kött eftersom den växer för långsamt för att köttproduktion i större skala skall bli ekonomisk. Istället är Brahman nu mer en hönsras som hålls för nöjes skull och som utställningsras.