JAKTNOTERINGAR

På denna sidan kommer du att kunna läsa lite korta rapporter från våra dagar i skogen.  Dagar fyllda med hundskall, krutrök och grillade korvar!

Micke i Vetlycke, januari 2009.

Vildsvin nr 4

2009-12-12
Nättraby, Marielund

Samjakt på Marielund.

Vid jakt på Marielund ingår Micke i hundförarlaget, 4 hundförare med sammanlagt ca 15 hundar av varierande storlek och ras.
Eftersom grisarna ökat drastiskt i antal även på denna mark så får i år även hundförarna fälla grisar om tillfälle ges.

Idag är det Spöket som skapar tillfälle för sin husse. Spöket och grisen möts på ca 2 meters håll. Båda blir lika förvånade av mötet. Spöket försöker smyga runt grisen och grisen försöker fly. Micke står dock 30 meter bort. Sluggen tog i ryggen och grisen la sig på platsen. En lite galt på ca 20 kg (levande) slipper nu kommande vinter.
Spöket, Vildkultingen och Micke.

Vildsvin nr 3

2009-12-05
Söderåkra, Ekelunda

Till denna samjakt blev Micke hastigt och lustigt inbjuden som hundförare då "ordinarie" hundförare (med laika) fått förhinder.

Denna dag hade Micke och hundarna uppe allt tänkbart vilt; gris, rådjur, älg, hare och räv.

I ett område med gamla vindfällor fann Skotte grisarna. Fem stora grisar sprang loss varav en av dom attackerade Skott. Micke stod dock beredd och grisen fick dyrt ångra sig. Två skott avlossades. Suggan rusade in ca 150 meter i planteringen. Hundarna fann henne och skällde ståndskall till Micke hittade fram och kunde avsluta med ett avfångningsskott. Suggan vägde ca 160 kg levande. Suggan var inte "spendragen", dvs hade inga diande kultingar.

Vildsvin nr 2

2009-11-15
Möljeryd

Denna dag är Micke gästjägare på mark norr om Kallinge flygplats. Dagen till ära ska Micke sitta som passkytt och hundarna är hemma. Det är stor samjakt på vildsvin.

En liten galt på ca 85 kg gör misstaget att försöka smyga förbi Micke. Galten hade haft en spetshund i hälarna men hunden släppte spåret några hundra meter innan Mickes pass och grisen kom därför lugnt lufsande mellan grananrna. Grisen travade förbi Micke på ca 25 meters håll. Skottet tog perfekt i bogen och galten stöp efter ca 20 meter.

Totalt fälldes fyra till fem grisar vid detta jakttillfälle.

 

 

Grisen närmast kameran är bragd om livet av Micke.

Grävling nr 3

2009-11-23
Skearyd, "Gustavs"

Nu har vi lurat in höstens tredje grävling i fällan. Denna gång var det en sugga som inte kunde motstå frestelsen av en torr fralla.

Skott, Knall och Spöket övervakar "grävling nr 3".

Knalles första fällda djur?

2009-10-23
Mosseryd
Jägare: Micke
Hund: Knall

Eftermiddag vigd för Knalles individuella viltträning. Knall får snabbt upp drev. Han jobbar på detta djur i etapper. Djuret buktar och springer sina sista fria steg rätt mot Micke. Ett skott - ett smaldjur mindre... Knalle kommer nosande en bit efter men verkar förvånad över att hitta ett skjutet rådjur i backen. Knall verkade inte riktgt koppla ihop sitt drev med det fällda djuret. "Poletten" är inte nere riktigt än... Men träning ger färdighet!

Älgjakt

2009-10-12/13/14
Skearyd
Jägare: Micke m.fl.

Kallt och blåsigt. En uggla gjorde Micke sällskap. Inga klövvilt alls. En älgtjur visade retfullt upp sig på grannpasset men detta var dag 2 då vuxna djur ej var lovliga. Bättre lycka nästa år....

Lyckad jakt och perfekt eftersök!

2009-10-01
Mosseryd
Jägare: Micke
Eftersök: Maria och Bobby

Kvällning. Micke sitter på pass. En rävhanne passerar åtelplatsen. Ett välriktat skott och så var det över.

I skymningen tassar ett smaldjur fram mot samma åtelplats. Ytterligare ett skott men djuret tar ett skutt in i ung-björket och Micke hör hur hon brakar iväg. Micke hittar inget fynd på skottplatsen och inte heller i terrängen närmast. Ung-björket är väldigt kompakt och det skymmer fort.

Eftersökspatrullen anländer ca 40 minuter efter skottet. Bobby är som vanligt laddad till tusen. Vi är dock skeptiska. Bobby har tidigare haft svårt att klara eftersök utan tydliga fynd på skottplats och där skytten redan letat i terrängen. Men Bobby vet exakt vart han ska. Efter ca 30 meters spårning uppfattar jag blodigt fynd i pannlampans sken. Ytterligare 20 meter längre fram börjar Bobby morra. Jo visst! 70 meter in i björket ligger smaldjuret. Micke hade sin vana trogen fått in en klockren träff.

Jaktlycka 2009-10-01.

2009-09-25

Fällfångst av Grävling nr 2
Skearyd (åtel "nybygget")

Här är "tjuv" nummer två bragd om livet.
Att godsakerna som vi åtlar med slinker ner i magen på andra gäster än vildgrisarna har vi förstått. Här är ytterligare ett bevis. En grävlingsgalt gjorde sitt livs misstag och lät sig luras in i fällan.

Grävlingar glufsar i sig massor av ägg och t.o.m. små harungar om de får chansen. Vi vill hjälpa fasaner, harar m.fl. på traven och gör det genom att plocka grävlingar och rävar. 

2009-09-05

Apporteringsträning

Grässkär, Konungshamn
Folk: Micke och Maria
Hundar: Skott och Spöket

Huvudsyftet för denna morgon var att testa hundarnas kapacitet för att hämta varm fågel i havet. Och visst har hundarna intresse och färdigheter för detta! Tre ungkråkor och en mås föll för Mickes gevär idag. Några fina sträck med skarv och några med vadare passerade. Ett gäng vackra knölsvanar passerade oss löjligt nära. Några "kanadicker" hade turen på sin sida... Änderna kom i små snabba flockar men vek av för tidigt.  En alldeles för fin morgon... Ingen motvind eller snålblåst som pressade in fåglar till oss... Eller kan ändernas frånvaro förklaras av att Spöket apporterade hem alla vettarna?
Resultatet efter en morgon på Grässkär.

2009-09-04

Fällfångst av grävling
Skearyd

Vi misstänkte att något annat viltslag än de önskvärda grisarna åt upp det godis vi gömde på åtlen. Här har vi beviset! En välgödd sugga på över tio kilo.


Grävling.

2009-09-01

Intensivträning

Höstens jakter med hund närmar sig med stormsteg. Hög tid att få hundarna i toppform. Inför denna säsong har vi tillgång till en liten gräsö utanför Konungshamn med det passande namnet; Grässkär. Här kan hundarna springa av sig på land och i hav! Finns nåt vackrare och mer upprymmande än att se hundar sträcka ut i det fria? Apporteringsträning blev det också; med oförtjänt gott resultat!
Mer bilder finns i Fotoalbumet.

Micke med de tre jaktvovvarna simmande i Kalmarsund.

2009-08-27

Eftersök på räv

Hund: Bobby
Förare: Maria (mitt första egna skarpa eftersök, utan assistans från Micke)
Assisterande: Ville samt skytt.
Plats: Skearyd

Ca kl. 20.15 blir en räv påskjuten. En kvart senare anländer "eftersökspatrullen"  . Det börjar redan skymma så ficklampor kommer väl till pass. Räven la sig direkt i skottögonblicket men när skytten slappnade av och började leta efter sin mobiltelefon, då passade räven på att resa sig och rusa i väg i den höga vallen. Skytten gick för att leta på den troliga skottplatsen och i snåren närmast; utan resultat. Åter igen agerade skytten föredömligt; avstod från att leta vidare utan ringde in ekipage som ändå behöver träna. Bra gjort!
På plats hittade Bobby direkt skottplatsen och med ficklampornas hjälp kunde vi konstatera blod. Bobby tar an spåret med en gång och efter ca 25 meters spårarbete ser jag räven liggandes framför oss i gräset. Jag hinner stoppa Bobby så han inte når fram till djuret. Djuret ligger förstås död, bukträff.
Den lilla räven såg fin och skabbfri ut men Bobby belönades ändå med en grundlig shamponering!

2009-08-16

Bockjakt
Skearyd

Skytt: Micke med assistans av Ville.
Kvällens andra...
Fin 6-taggare!

2009-08-16

Bockjakt
Skearyd

Skytt: Micke med assistans av Ville.
Kvällens första...
Gammal sextaggare.

2009-08-16

Bockjakt 2009

Knall genomför sitt första skarpa eftersök.
Läs mer under
"Knalles äventyr ".

2009-08-03

Jaktförberedelser

Ett av Mickes semesterprojekt börjar bli klart för festlig invigning. Åtelplats med godsaker finns och tjärade stubbar förstås. Nu saknas bara stamgäster....

Vakkoja i Skearyd

2009-08-02

Vildsvinsjakt/viltvård

Under hela sommaren har vi regelbundet besökt våra fyra åtelplatser för att tjära stubbar och sprida lite lagom med godsaker. Vi har inte haft några pålitliga gäster. Men idag fanns bevis! Maten var borta, de tjärade stubbarna var behårade och flera av stubbarna hade dessutom utsatts för grov "skadegörelse" (v.g. se bild nedan)!
Svinstubbe. På bilden ses en tjärad stubbe vars ena sida (vänstra) är sönderbökad av gris.

2009-07-21

Utflykt till Eriksbergs vilt- och naturpark

Efter en dag med skurar kändes denna kvällens solstrålar extra välkomna. Så tyckte nog djuren i parken också för de verkade verkligen trivas!

Aldrig trodde vi att vi skulle få se så mycket djur på en kväll. Grisar i 100-tal; stora, små, raggiga och randiga! Dov- och kronhjortar vars handjur hade horn som fick jägaren i bilen att svettas! Gäss, örn, häger, kaniner! Och så VISENTER! Vilken konstig skapelse detta sist nämnda djur är. Hur tänkte Gud där? Framdelen är groteskt överdimensionerad till bakkroppen... ! Men naturligtvis finns en uttänkt funktion med denna skapelse också!

Att grisarna kan bli "Svenssons" nästa plåga råder det inget tvivel om! Uppbökat överallt. Inte heller verkar de särskilt skygga. Ända inne på parkens gård stod grisarna och åt, utan att störas av barnfamiljer på picknick!! Snart kommer inte grannarna i bostadsområderna klaga över att rådjuren nyper av tulpanblommorna... Nej, snart klagar de över att grisarna tagit deras tulpanlök!

Mer bilder finns i fotoalbumet.

Grisar, gäss, dov- och kronhjort. Alla samsas!

2009-06-06

Grisjakt, Fågelmara
Micke, Maria och Bobby

Väder: Mestadels klart väder, lite blåsigt, ca 13 gr.

Första kvällens vak på nya åtlen gav resultat. Efter ca 40 minuters pass (ca kl 21.40) smög en galt fram för att se om åtlen kunde erbjuda något gott kvällstugg. Försiktigt tassade han fram och vädrade. Han verkade tycka att det var nåt misstänkt över platsen. Vi hade varit på åtlen tidigare samma dag och tjärat på nytt samt lagt ut mer läckerheter. Kanske var det detta som fick honom att vilja dra sig tillbaka. Men då placerade skytten, Micke, ett välriktat skott. Galten störtade dock in i tätningen av ungbjörk som omger åtelplatsen. Vi hörde och såg galtens framfart i buskagen eftersom björkarna fick vika sig av galtens vilda framfart. Sedan blev det stilla... På skottplatsen fanns säkra tecken på att kulan tagit i djurets lunga och vi kunde därför vara säkra på att det skulle bli fråga om ett dödsök. Efter ca 1 timme satte vi Bobby på spåret och ca 60 meter in i planteringen fann vi djurkroppen. Det visade sig vara en galt på ca 90 kg (levande vikt) och vi fick ta i för kung och fosterland för att dra ut kroppen över stock och sten. Så här kan man också fira Sveriges Nationaldag och tillika skyttens födelsedag!
Bobby klarade sitt första dödsök på gris.

2009-02-28

Gåsjakt, Skearyd

Väder:
soligt och ca 3 minusgrader.

Två gäss kan bli resultatet av en sovmorgon på landet. Micke som nu mera är morgonpigg kunde inte ligga kvar i sänghalmen lördagsmorgonen till trots. Han hörde nämligen gäss som gick ner för landning på åkern utanför vårt sovrumsfönster. Så medan jag snusade vidare så sköt Micke två gäss innan frukost. Alla hundarna fick nosa på morgonens byte och Knalle fick för första gången bekanta sig med detta vilt.
2009-02-28 Micke, Knall och två gäss.

2009-01-24

Vetlycke, Torsås
Från familjen deltog
2-benta: Micke & Maria
4-benta: Skott, Spöket, Knall, Bobby, Vida

Väder: Några ynka plusgrader, mulet och tidvis regnstänk. Alltså optimalt jaktväder!

Ett hysfat gäng, bestående av 7 karlar med vapen och två kvinns utan, samlades på morgonkvisten.

I första backen var det hundkarl med två tyska jaktterrier som skulle ut och väcka viltet. Micke fick stå på pass och jag fick sitta och sova under en gran intill. Några fina drev blev det men det vilda höll sig på retfullt avstånd från skyttarna. Terrierna var sugna och hade ingen brådska tillbaka från sina skogsäventyr. Deras husse fick tillbringa resten av jaktdagen med visselpipa i mun och pejlen i högsta hugg.

Medan brasan brann ner till grillkol så fick spanielpojkarna stöta efter fågel i slånris. Det var Knall som lyckades skrämma loss en fasan. Knall blev lika förvånad över sin prestation som fasanen blev av att se flera jägare på rad.. Men fasanen fann sig fortare än jägarna och innan skott hunnit avlossas hade fasanen flugit till säkrare marker!

Efter lunch så var det dax för våra tre jakthundar att motionera det vilda. Med Micke och mig, gick en jägare som var nyfiken på hur rasen SpringerSpaniel kan användas vid denna typ av jakt. Efter knappt fem minuter i skogen så har Skott upptag. Några minuter senare avlossas dagens första skott, och ett rådjur faller. Kort därefter nytt upptag. Nu skallar både Skott och Spöket. Ytterligare två rådjur faller. Dessvärre är det ett av djuren som springer in i skogen på tre ben. Hundarna förföljer. Vi hör hur Skott skäller på stället och vi skyndar dit. Vi finner hundarna samlade runt djuret som inte helt har gett upp, men som hålls ner av Spöket. Micke gör ett avslut..
 
I nästa såt är det Spöket som jagar hare, Skott springer efter och står för skallgivningen. Men i vanlig ordning så kommer haren undan!

Micke har varit del i detta jaktlag under många år men har nu valt att säga upp sin del i arrendet. Så denna dag blev ett bra avslut för Mickes tid i Vetlycke.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.06 | 08:07

Hej Jessica! Ni har också en äldre gentleman hemma, med andra ord. De har lyckats uppnå en respektfull ålder! Vi har ju även haft deras far i familjen. <3

...
22.06 | 13:21

Hej, jag ramlade över er blogg av en slump. Vi har en hane från samma kull, en helbror som heter Blackie (Centennials Black & White). En underbart trevlig vovve

...
05.06 | 22:18

Tack för ros och tips!

...
05.06 | 15:02

VIlka fina vovvar och trevlig hemsida, lägg gärna till den på http://www.hahund.se/hundlaumlnkar.html så fler kan hitta den

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS