JAKT 2010

Nytt år - nya jaktupplevelser!

Välkomna!

JAKTÅRET 2010

Snöigt...
Så måste väl jaktåret 2010 sammanfattas.
Snö i januari till mars, och åter snö från slutet av november och hela december...

Familjens jakthundar har gått miste om mycket viktig jaktträning. Speciellt för Knalle är detta trist. Han är i en ålder då han är som mest mottaglig för träning och hade behövt massor av erfarenhet från skogen och viltet. Men det finns inte mycket att göra. Är det snö i dessa mängder så är det bara till att hålla sig hemma. Både för hundar och viltets skull.

Även husse sörjer de jaktmånader som "frusit" inne... Mycket tid och pengar läggs på jakthundar och jaktmarker och tillbaka får man som jägare under såna här bistra år inget. Varken utlopp för sitt intresse och ej heller särdeles mycket i frysen.

Nej, istället för själva jakten är nu intresset omriktat på att försöka få viltet att överleva. Betor, saltstenar, ensilage och spannmål konkas ut till markerna. Ändock ett tacksamt jobb, då vi på spåren ser att det uppskattas.

En återblick visar ändå på att jakten givit visst resultat även i år:
räv, harar, gris, rådjur och älg.

Vildsvin

2010-10-26
Marielund

Denna gris på tunga 90+ fick sätta livet till under Mickes vaknatt. Dax att starta upp den "stora" frysboxen. Lyckost den som ibland får kyckling till middag...

Rådjur och Hare

2010-10-13
Stålemara

Micke satte sig strategiskt på plats när majsen skulle skördas. När bara en liten del av majsfältet fortfarande stod upp tvingades en get och en hare att lämna tryggheten. Aj, aj...
Tyvärr hann fotografen inte med att plåta, så några bildbevis kan ej ges till dagens jaktframgång.

ÄLG

2010-10-11
Skearyd

Det lilla jaktlaget i Skearyd lyckades med bedriften att fälla en pinnatjur på älgjaktspremiärens morgon. Grattis säger vi till den stolta skytten, tillika jaktledaren, Kenneth.
FOTO: JONAS

Hare nr 2

2010-10-01
Tockamåla

Ytterligare en hare gjorde misstaget att äta kvällsmat i vår hage. Nu väntar grytan...

Livet är grönt och skönt - tills det smäller...

Hare

2010-09-10
Tockamåla


Denna har-kille har bott i slånbärssnåren på vår lilla täppa. I mörkrets skydd har han kalasat på det ängen erbjudit och han har även besökt oss uppe vid huset.

Det är jättetrevligt med en så oförarglig granne som en hare. Men eftersom vi dagligen rastar våra jaktsugna hundar på ängen så är vi rädda att haren ska inspirera dem till att dra ut på olovlig jakt. Nåt vi helst vill undvika. Därför får denna stackars hare hamna i grytan..

Haren hade "äran" att bli det första vilt som föll för oss här i Tockamåla.

Herr Bock

2010-08-16
Skearyd ("Jordgubbsåkern")

Denna fina sextaggare kom i vägen för Mickes kula på bockjaktspremiärens kväll. Herr Bock kom i kjolarna på en dam så vi hoppas att han har hunnit göra det som förväntats av honom...
Nöjd skytt och fin 6-taggare.

Miss Gylta

2010-06-17
Mosseryd

Nattvak. Micke har förklarat krig mot galten som gäckat oss. Ca kl. 23.30 kommer det ett djur tassande vid åteln. Ut i glänta smyger en gylta. Grisen ställer bresidan till och så va det i princip över. Grisen brakar in i björket, dundrar mot och allt blir tyst.

I samma stund som skottet brann av fick Micke syn på ytterligare ett tryne. Av storlek och steg att döma var det en gris i ungefär samma storlek.

Micke tillkallar mig och Skotte. Med lätthet kan Micke dock utföra dödsöket på egen hand. Skotte och jag fick ta spårandet som ett träningstillfälle. Ca 70 meter in i björket ligger då vår gylta. Hon är i storleksklass runt 60 kg.

Miss Gylta, skytt Micke och spårhund Skott.

Vildsvin

2010-05-30
Mosseryd

Nu har vi uppdaterat åteln i Mosseryd. Automaten är åter i drift och träden tjärade. Vid besök på åteln två dagar senare har vi redan fått en hälsning. Marken är bökad och majsen borta. De tjärade träden är "håriga" och en hälsning är inristad i trädets stam (v.g. se bild).
Tackhälsning från vildgris.

Räv

2010-02-26
Skearyd

Klockan 02.00 åt denna lilla rävtik sin sista bit av rådjursfällen utanför vår altan. Hon anade inte att Micke satt med bössan laddad i badrumsfönstret. En perfekt lungträff minimerade hennes flykt till 5 meter.

Denna natt var dom två rävar på åtlen. Kompisen var mer vaksam och tog först till flykt. Dessa djur är väl inåtlade på åkern utanför vårt hus. Hela vinterna har dom kunnat äta sig mätta av allsköns gott-i-gott-gott.

VILTVÅRD

2010-01-30
Skearyd/Mosseryd

Vi klagar på att det är en kall och "plumsig" vinter som sinkar oss i vårt "vardagsrus".

Men de vilda djuren kämpar för sina liv...
Igår kom ett rådjur invinglandes på vår tomt. Hon var på väg in i stugvärmen men hade inte mod nog utan vände ca 1 meter från trappen. Hon gick tillslut och la sig utanför garageporten, under en byggställning. Jag försökte smyga fram med tinade och klyvda sockerbetor men hon tog dessvärre till flykten.

Men detta visar tydligt att dom vilda djuren behöver all den hjälp dom kan få nu.
Här omkring försöker vi underlätta för djuren genom att lägga ut sockerbetor och hö. Markägaren har lagt ner ett jättejobb med att skotta remsor på vallarna för att få fram några grässtrån.

Fasanerna matas med majs och bröd.
Talgoxe och blåmes håller till godo med talgboll och jordnötter. Rödhaken pickar i sig havregryn som preparerats med olivolja.

Mössen äter sig mätta på papper i min bil....

Fruset rådjur söker skydd i vår trädgård.

Rådjur

2010-01-26
Mosseryd

Säsongens sista och årets första rådjur. Micke satt på kvällspass när ett vuxet hondjur, som precis fyllt sin mage med ett sista mål betor, passerade. PANG och så var det över.
Bobby och Micke.

Hundförarskola

2010-01-09
Marielund

Micke tjänstgör som hundförare på jakt i Marielund, Nättraby. Sonen Ville går i sin fars fotspår och insuper alla upplevelser med stor entusiasm. Här är det ett rådjur som drivits fram till skott av hundarna, Knall och Skott.
Knall, Skott och Ville.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.06 | 08:07

Hej Jessica! Ni har också en äldre gentleman hemma, med andra ord. De har lyckats uppnå en respektfull ålder! Vi har ju även haft deras far i familjen. <3

...
22.06 | 13:21

Hej, jag ramlade över er blogg av en slump. Vi har en hane från samma kull, en helbror som heter Blackie (Centennials Black & White). En underbart trevlig vovve

...
05.06 | 22:18

Tack för ros och tips!

...
05.06 | 15:02

VIlka fina vovvar och trevlig hemsida, lägg gärna till den på http://www.hahund.se/hundlaumlnkar.html så fler kan hitta den

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS