Om rasen Brahma

 Brahmahöns (Brahmaputrahöns)

Brahma är en hönsras med omtvistat ursprung. Det har bland annat hävdats att rasen kommit från Indien, men även att rasen skulle härstamma från Kina. På 1840-talet ställdes de första exemplaren ut i USA.

En dvärgvariant av Brahman härstammar från Storbritannien och Tyskland.

En Brahma har ett majestätiskt utseende. De är stora och kraftiga fåglar med en rovfågelsblick som de är helt ensamma om i hönsvärlden. När tupparna gal låter det som om det kommer ett brummande ljud långt ner i halsen, för att sedan övergå i ett dovt galande. Tuppen kan bli upp till hela 75 cm hög och brukar väga mellan 3,5-5 kg. Detta gör Brahman till en av våra absolut största hönsraser.

Trots sin imponerande storlek är det väldigt sällan som dessa fåglar blir aggressiva. De är lugna och sociala höns, som väldigt lätt blir tama och följer med när man går omkring i trädgården.

Det kan ta upp till två år innan Brahmahöns är fullt utvecklade. Trots sin stora storlek, så är äggen de lägger inte större än vad de flesta andra medelstora hönsraser lägger. De lägger inte heller några mängder med ägg, ca 150 ägg om året. Äggen är ljusbruna och väger ca 60 gram. Hönorna ruvar mer än gärna men på grund av sin storlek och tyngd är det lätt hänt att de krossar sina ägg. De är annars förtjusande mammor och tar hand om sina kycklingar väl.

Tidigare hölls Brahman främst som köttras. Idag har den inte längre någon betydelse som produktionsras för kött eftersom den växer för långsamt för att köttproduktion i större skala skall bli ekonomisk. Istället är Brahman nu mer en hönsras som hålls för nöjes skull och som utställningsras.

Kuriosa: Brahma är även en gud inom hinduismen och namnet på ett brasilianskt ölmärke.

Källa: Wikipedia

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.06 | 08:07

Hej Jessica! Ni har också en äldre gentleman hemma, med andra ord. De har lyckats uppnå en respektfull ålder! Vi har ju även haft deras far i familjen. <3

...
22.06 | 13:21

Hej, jag ramlade över er blogg av en slump. Vi har en hane från samma kull, en helbror som heter Blackie (Centennials Black & White). En underbart trevlig vovve

...
05.06 | 22:18

Tack för ros och tips!

...
05.06 | 15:02

VIlka fina vovvar och trevlig hemsida, lägg gärna till den på http://www.hahund.se/hundlaumlnkar.html så fler kan hitta den

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS